Plaats, tijd en apparaat

Praktijkvoorbeeld

Hoe gaan we allemaal werken in de Cloud en zorgen we voor een nog intensiever gebruik van mobiele devices?

Stichting Katholiek Onderwijs Enschede (KOE) heeft de basis op orde. De netwerkstructuur staat, er is overal wifi en op alle scholen zijn er deskundige ICT-ondersteuners. Tijd voor de volgende stappen: iedereen werken in de Cloud, mobiele devices voor alle kinderen en ondersteunende software oplossingen op maat.

Resultaten

Al veel stappen gezet

Katholiek Onderwijs Enschede (KOE) is al een aardig eind op weg met de toepassing van ICT in het onderwijs. Er is een goede netwerkstructuur, er is overal wifi en er is een uitgebreid netwerk van ICT-ondersteuners. KOE maakt nu de omslag van uitgebreide aanpassingen voor grote groepen (zoals de aanleg van glasvezelkabel) naar maatwerk voor een specifieke school, bestuur of doelgroep.

Verbeterprojecten ICT 2018

 

1. Migratie naar volledig werken in de Cloud:

  • Alle medewerkers werken in Office 365 (Microsoft)
  • Alle leerlingen werken in een Google-omgeving (Chromebooks)

2. Ontwikkelen van  ondersteunende software oplossingen voor vier specifieke doelgroepen. 

3. Verder invoeren van mobiele devices in de scholen en klassen

‘Het juiste device voor elk kind op elk gewenst moment’.  Het doel is om plaats/tijd/apparaat onafhankelijk te werken: ‘pak een apparaat en je kunt je werk doen’.

Dit betekent: 

  • Overal toegang tot materialen
  • Geen versiebeheer
  • Gemakkelijk overzicht over het werk
  • Meer op maat (alleen de portals waarop jij en je collega's werken)
  • Gemakkelijk samenwerken

Achtergrond

Miniatuurvoorbeeld

Katholiek Onderwijs Enschede (KOE)


Stichting KOE bestaat uit vijftien katholieke basisscholen, één interconfessionele basisschool en een school voor speciaal basisonderwijs (Dr. Ariënsschool) in Enschede en omgeving.

KOE heeft 4.500 leerlingen en 440 medewerkers. Het bestuursbureau bestaat uit een algemene directie, beleidsmedewerkers ICT, HRM en onderwijszaken, planning en control/huisvesting, het Steunpunt KOE (voor onderwijsondersteuning) en administratieve medewerkers.

Het proces

De basis op orde: glasvezel én opgeleide ICT-ers

KOE heeft de basis voor ICT in het onderwijs al vroeg gelegd. Zo werd in 2009/2010 al een supersnelle glasvezel aangelegd voor alle 65 scholen en locaties in Enschede. De scholen trokken hierin samen op met de gemeente en de verantwoordelijke wethouder.

In de jaren daarna zijn een professionele netwerkstructuur en wifi aangelegd in alle scholen. Het aantal wifi-punten (access points) groeit nog steeds en is supersnel (tot 500 mbit). Tegelijkertijd zijn steeds meer mobiele devices ingevoerd, zijn er pilots geweest met uitgeverijen voor het ontwikkelen van lesmaterialen en is een goede infrastructuur van ICT-ondersteuning geregeld gericht op onderhoud en verdere ontwikkeling.

Goede basisstructuur

Aan de basis staat bovendien een uitgebreid netwerk van supporters: iedere school heeft opgeleide ICT-ers en leerkrachten. Zij worden ondersteund door het bestuursbureau. Zo veel mogelijk op een faciliterende en ondersteunende manier en op aanvraag. Daarnaast helpen ze elkaar en komen ze vijf keer per jaar bij elkaar om ervaringen te delen en met elkaar het pad uit te stippelen.