School

Stichting Samen tussen Amstel en IJ

Miniatuur

Cruquiusweg 68-70

1019AH Amsterdam

info@staij.nl

http://www.samentussenamstelenij.nl

Samen op zoek naar een digitaal portfolio als leerlingvolgsysteem

Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ) is de koepelorganisatie van 19 scholen in Amsterdam en verzorgt het onderwijs voor ruim 6000 leerlingen. STAIJ wil er onder andere voor zorgen dat het lerende kind individueel optimaal tot zijn recht komt en in staat wordt gesteld zijn talenten en ambities te ontdekken en te gebruiken. 

Binnen Slimmer leren met ICT heeft Montessorischool De Amstel, één van de scholen van STAIJ, een versnellingsvraag ingediend. Samen met De Verwondering in Lent en De Driesprong in Chaam ging De Amstel op zoek naar een digitaal portfolio. De Amstel wilde graag vanuit het montessori-principe ieder kind op hun eigen niveau bedienen, maar wel op een moderne manier. Daar past een digitaal portfolio goed bij. Samen gingen de scholen aan de slag om hun wensen voor dit product in kaart te brengen. 

Deze vraag resulteerde in een user journey map; een instrument dat duidelijk maakt hoe je een digitaal portfolio kunt gebruiken en wie welke rol daarin speelt. In het digitaal portfolio houden de leerlingen bij wat hun leerdoelen zijn, waar ze aan werken en wat ze hebben geleerd. Leerlingen maken bijvoorbeeld foto's van hun werk op papier en koppelen dat in het portfolio als bewijsmateriaal aan de vaardigheid waar ze aan werken. Daarnaast kunnen de leerlingen ook zelf vaardigheden aanvullen. Samen krijgen leraar en leerling een goed beeld van de ontwikkeling.

Contactpersoon: Sacha Schrier
sschrier@staij.nl