Innovatievraag

Hoe verbeter je de digitale geletterdheid van alle medewerkers, van leraar tot schoolleider?

Als kinderen digitaal geletterd zijn, dan vergroot dat hun kansen voor de toekomst. BOOR ziet medewerkers als belangrijke schakel om dit te bereiken. Het is dan ook van belang dat alle medewerkers, ongeacht hun rol op de scholen, digitaal geletterd zijn. Maar hoe pak je dat aan, als er veel verschillen in niveau zijn?

 

BOOR is één van de besturen die in 2019-2020 werkt aan een innovatievraag rondom de inzet van ICT in het onderwijs. Hoe het ze vergaat lees je hier! 

Ambitie

Miniatuur

Stichting BOOR verzorgt openbaar onderwijs in Rotterdam. De achtergrond van kinderen is zeer divers en het is niet vanzelfsprekend dat zij digitale geletterdheid van huis uit meekrijgen. Om voor deze kinderen maximale kansen te creëren en de digitale kloof te verminderen, kan het bevorderen van digitale geletterdheid een belangrijke succesfactor voor de toekomst zijn. Dat lukt alleen als medewerkers, ongeacht hun rol, ook digitaal geletterd zijn.

 

Om de transitie van het huidige naar het gewenste niveau van digitale geletterdheid te realiseren, gaat BOOR gestructureerd aan de slag op een aantal pilotscholen. Hierbij wordt ook gekeken naar onder andere het vier-in-balans model, leiderschap en mindset (het belang inzien). De ervaringen en goede voorbeelden dienen als good practice; ze moeten een positieve uitwerking gaan hebben op uitbreiding van vaardigheden digitale geletterdheid bij de overige 70 basisscholen (en scholen van andere besturen). Uiteindelijke ambitie is dat het project een impuls geeft aan het omarmen van digitale geletterdheid en dat het een vanzelfsprekendheid wordt voor elke medewerker.

Beoogde resultaten

  • Zichtbare resultaten op een aantal pilotscholen
  • Een gestructureerde en deelbare procesaanpak voor het verbeteren van digitale geletterdheid
  • Praktische praktijkvoorbeelden en do’s & dont’s die deelbaar zijn binnen BOOR en andere scholen

Reacties

Permalink

Geregistreerd sinds

50 jaar 7 maanden
Reactie
Ik mag dit jaar vanuit mijn Masterstudie onderzoek doen.
Mij vraagstuk richt zich op digitale geletterdheid waarin ik onderzoek wat leerkrachten nodig hebben. Mooi initiatief van jullie in Rotterdam. Mogelijk kunnen wij elkaar hierin helpen?
Permalink

Geregistreerd sinds

50 jaar 7 maanden
Reactie
Dag Christa,
Dat is een leuk vraagstuk! Je kan contact opnemen met stichting BOOR. De contactgegevens vind je bovenaan het artikel.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.