Artikel 23 februari 2018

Verplaatsen in de eindgebruiker? Gebruik user stories

In de zoektocht naar een instrument om de ICT-vaardigheden van leraren te meten, heeft de projectgroep 24 user stories ontwikkeld. Daarmee ontstaat een gedetailleerd beeld van de wensen aan het eindproduct.

Verplaatsen in de eindgebruiker? Gebruik user stories

Hoe verplaats je je in een eindgebruiker? Met user stories. De naam zegt het al: elke user story is een korte beschrijving van wat een gebruiker wil. Zo breng je in kaart wat een gebruiker wil en nodig heeft.

Op basis van interviews met bestuurders, schoolleiders, ICT-coördinatoren en leraren, zijn de user stories binnen dit project samengesteld. Elke user story volgt een vaste formule: als <rol> wil ik <wens> zodat <beoogd effect>.

Bijvoorbeeld als leraar (rol) wil ik niet worden afgerekend op wat ik niet kan (wens), zodat ik mijn enthousiasme behoud voor wat ik zou willen leren (beoogd effect).

“User stories heb je nodig om te komen van vragenlijst tot compleet instrument. Daarmee kan het expertisecentrum ict en onderwijs in Zeeland, dat momenteel wordt vormgegeven, straks de markt op om dat instrument te laten ontwikkelen", aldus projectleider Gerard Langeraert.

Nieuwsgierig? Download de user stories.