Tips & trics

Leermiddelen delen op EMB-Wikiwijs – hoe doe je dat?

Als leraar van EMB-leerlingen is het een uitdaging om digitaal leermateriaal te vinden. Maak jij daarom ook je eigen leermiddelen en wil je meer variëren? Kom dan inspiratie opdoen of deel jouw materialen op EMB-Wikiwijs. Maria Versseput,  EMB-leraar en vrijwilliger op Wikiwijs, legt uit hoe en waarom.

Leraren maken uit noodzaak vaak zelf digitale leermiddelen voor hun EMB-leerlingen – dat kost hen veel tijd, maar heeft ook een voordeel: "De materialen die zij maken, zijn gebaseerd op hun jarenlange ervaring met de doelgroep. Daarom is het vaak heel geschikt en kwalitatief goed," vertelt Maria Versseput. Ze is leraar bij het Tyltylcentrum De Witte Vogel in Den Haag, dat zich richt op leerlingen met een (ernstige) meervoudige beperking. Als vrijwilliger is ze betrokken bij de EMB-Wikiwijs pagina – het resultaat van de versnellingsvraag rond het gebrek aan digitale leermiddelen voor EMB-leerlingen.

De Wikiwijs-pagina vormt een platform waarop leraren hun zelfgemaakte materialen kunnen delen en die van andere kunnen vinden. Daarnaast delen leraren ontdekkingen die ze elders op internet doen, zoals cursussen, vakliteratuur of documentaires. Versseput is elke keer weer verrast door nieuwe ontdekkingen die ze doet op de pagina: "Het zijn vaak de meest simpele dingen, die het beste werken. Op deze manier hoef je die niet altijd zelf te bedenken." Ze voorziet samen met de andere vrijwilligers nieuwe leermiddelen van een keurmerk. Daardoor kunnen leraren zien dat een leermiddel geschikt is voor EMB-leerlingen.

Wil je ook eigengemaakte leermiddelen delen?

Let dan op de criteria van het keurmerk:

  • De geschiktheid voor de doelgroep
  • De juist trefwoorden
  • Vermelding van thema, activiteit en doelen
  • Controle op auteursrechten en privacygevoelig materiaal

Meteen aan de slag? Volg de handleiding Delen voor EMB!

Aansluiting bij de doelgroep

Versseput licht toe: "Het klinkt misschien logisch, maar het materiaal mag niet van te hoog niveau zijn. Tellen is bijvoorbeeld een stap te ver." Voor aansluiting bij de doelgroep raadt ze vooral leermiddelen aan die zoveel mogelijk de zintuigen van de leerling prikkelen en ervaringsgericht zijn. Zo ontdekte ze recent een app via de Wikiwijs-pagina die dat goed illustreert: "Een doof kind kan op de tablet met trilfunctie toch nog plezier beleven aan pianomuziek spelen, doordat de tablet meetrilt met de tonen."

De juiste trefwoorden

Extra belangrijk bij het delen van leermateriaal is correct metadateren, ofwel de juiste trefwoorden koppelen aan je leermateriaal. "Alle leermiddelen die op Wikiwijs gezet worden komen in een virtuele grote doos terecht. Om ze ook echt vindbaar te maken voor de EMB-community is het nodig de juiste trefwoorden eraan te hangen." Wanneer je je materiaal voorziet van de woorden "EMB" en "leerroute 1", krijgen Versseput en de andere vrijwilligers een melding dat er een nieuw leermiddel klaar staat voor keuring.

Verschillende invalshoeken

Wie op zoek gaat naar een leermiddel via de pagina, kan dat doen vanuit drie verschillende invalshoeken: op thema, activiteit of doel. Daarom is het belangrijk om de koppeling van je leermiddel met die drie factoren duidelijk te maken. Daarnaast let Versseput op of er auteursrechten verbonden zijn aan het nieuwe materiaal en of er privacygevoelige zaken in zitten, zoals een foto of naam van een leerling.

Inspiratie opdoen!

Versseput: "Ik kan me voorstellen dat het allemaal nog wat ingewikkeld klinkt, daarom zou ik iedere EMB-leraar graag willen uitnodigen gewoon eens te komen kijken op de pagina. "Een kijkje in de keuken van collega's is offline meestal ingewikkeld voor EMB-leraren. Andere scholen in de buurt hebben vaak geen EMB-groepen of richten zich op een ander niveau. Het is een hele opluchting elkaar online te kunnen vinden, en geweldig om inspiratie op te doen!"

Wil je ook vrijwilliger worden bij EMB-Wikiwijs? Neem contact op met Thierry Koningstein
(t.koningstein@gewoonspeciaalict.nl).

Wil je meer uitleg over hoe je een leermiddel kan delen op EMB-Wikiwijs? Kom dan naar de informatiemarkt op het EMB-congres op 22 maart.